úterý 21. ledna 2014

realitní poradna 01/2014


Realitní poradna


Bydlení je jednou ze základních potřeb každého z nás, a proto budeme pravidelně nepravidelně přinášet realitní poradnu, která Vám nabídne aktuální pohled na trh nemovitostí v našem regionu. Doufáme, že zde naleznete nejen všeobecně známé pravdy a fakta, ale také nové podněty a zajímavosti z našeho regionu. Na Vaše dotazy dnes odpovídá realitní makléřka s dlouholetou praxí paní Laďka Votrubová z realitní kanceláře KORUNA RK v Českých Budějovicích.

Má smysl nabízet svůj byt či dům nebo jinou nemovitost ve více realitních kancelářích?

Pokud si vyberete realitní kancelář, která Vám zaručí, že Vaše nemovitost bude inzerována na všech velkých realitních serverech na internetu a také v tištěné inzerci, pak je nabízení nemovitosti ve více realitních kancelářích naopak na škodu. 

Nedávno jsem měla možnost si tuto teorii ověřit v praxi. Zákazník volal na inzerát bytu, který jsme právě prodali, proto jsem mu nabídla jiný ve stejné velikosti a řekla jsem mu, kde se byt nachází. Po chvíli mi volal zpět, že uvedený byt našel na internetu, ale nechce ho ani vidět, protože byt nabízí tři různé realitní kanceláře a navíc každá za jinou cenu. Nabyl pocitu, že to majitel nemůže prodat a neví, co za byt chce. Sama jsem nemohla pochopit, jak se to mohlo stát, když máme exkluzivní smlouvu, nicméně majitel mi řekl, že to chtěl zkusit. To se bohužel vymstilo a v tu dobu, kdy to bylo prezentováno třemi RK nikdo na byt nereagoval. V takovýchto případech se totiž stává, že stejná nemovitost je nabízena za různé ceny a v případných kupujících to vyvolá pocit nejistoty a naštvanosti zejména tehdy, když zjistí, že nejnižší cena je například uváděna bez provize. Vzhledem k neprofesionálnímu přístupu některých realitních makléřů a kanceláří není majitel schopen zabezpečit, aby se nemovitost nabízela za stejnou cenu. Není k ničemu dobré, když stejný byt najdete na internetu pětkrát pod sebou pokaždé za jinou cenu. 

Důležitá je také již zmíněná inzerce nemovitosti v tisku, protože i v dnešní době ještě velká část kupujících není s internetem velký kamarád a upřednostňují klasickou realitní inzerci v novinách či realitních katalozích. 



Vaše dotazy, ať konkrétní či obecné, posílejte přímo paní Votrubové na email votrubova@korunark.cz
 

Žádné komentáře:

Okomentovat