středa 9. prosince 2015

Realitní poradna 12/2015




Víte, kdy má nájemník předkupní právo na byt?


Hodně nájemníků by mělo zájem o odkup bytu do osobního vlastnictví. V ideálním případě za nějakou zvýhodněnou cenu, jak měly v minulosti ve zvyku prodávat byty obce. Podle zákona nic takového, jako povinnost pronajímatele prodat byt přednostně nájemníkovi, neexistuje. Až na jednu výjimku. Nájemce má předkupní právo při prvním převodu nově vzniklé jednotky. O cenovém zvýhodnění se ale zákon bohužel nezmiňuje nikde.
Domy, které mají jednoho majitele, nejsou většinou právně rozděleny na jednotlivé byty. Jsou zapsány v katastru jako jedna nemovitost. Pokud by je chtěl majitel prodat jako celek, mají nájemníci smůlu. Kdyby je ale chtěl majitel rozprodat po jednotlivých bytech, musí je nejdříve na základě prohlášení vlastníka, nechat zapsat do katastru. A přesně v tomto okamžiku takto nově vzniklé jednotky nemůže rozprodat, komu se mu zlíbí. Musí je nejdříve nabídnout nájemníkům.
Nájemník má šest měsíců na rozhodnutí, zda byt odkoupí nebo nikoliv. Až po uplynutí této doby mohou být byty nabídnuty dalšímu kupci. Ještě v roce 2013 měli nájemníci šest měsíců na rozhodnutí, zda byt koupí a pak ještě celý rok předkupní právo v případě, že majitel chtěl byt nabídnout někomu jinému. Toto právo přednostního nabytí už od roku 2014 díky novému občanskému zákoníku neexistuje a zůstává už pouze půlroční lhůta.
Žádné jiné právo přednostní koupě uplatnit nejde. Vlastník bytu nemá v ostatních případech povinnost nabídnout jej přednostně svému nájemníkovi. I kdybyste měli nájemní smlouvu na dobu neurčitou a v bytě bydleli už dvacet let, předkupní právo na něj prostě nemáte.
Nájemníci družstevních bytů převádějí jednotky do svého osobního vlastnictví na základě smlouvy o převodu jednotky. Samozřejmě za předpokladu, že si družstevníci převody bytů odsouhlasili. Ty mohou být převedeny pouze na nájemníka a člena družstva. Nejde tedy o předkupní právo, protože takové byty prostě nemohou být převedeny na nikoho jiného.
Nechcete byt koupit? Dostanete výpověď z nájmu. Jestliže vám majitel domu dá takovou nabídku, kterou nejste ochotni přijmout, může byt po uplynutí šesti měsíců nabídnout někomu jinému. Vaše nájemní smlouva ovšem platí a nový majitel byt převezme i s nájemníkem. Bohužel i nájemní smlouvy na dobu neurčitou mohou být za určitých okolností vypovězeny a jedním z důvodů je i potřeba bytu pro pronajímatele. Nový vlastník, který by si byt koupil právě z důvodu pořízení vlastního bydlení, by vám pak směl dát a pravděpodobně i dá z nájmu výpověď.


Nebylo by tedy moudré spoléhat se na to, že odmítnutím nabídky vám vlastně nic nehrozí, protože máte platnou nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Pokud byt nekoupí někdo, kdo jej chce nadále pronajímat, pravděpodobně se budete muset poohlédnout po jiném bydlení. Majitelé už nemusejí poskytovat při výpovědích ani bytovou náhradu. Takže to bude jen na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat